03 februari 2012

Gezondheidszorg in het oude Leuven

Uitgerekend op één van de koudste dagen van het voorbije jaar, had ik een halve dag verlof en ging ik deelnemen aan een begeleide wandeling in Leuven.  Haast gemummificeerd trotseerde ik de ijzige koude en het was écht wel hééél erg koud, zeker tussen de hoge oude gebouwen waar het meestal al een 'trekgat' is.  Het was met ons groepje van 10 personen dan ook drummen als we al eens enkele m2 zon ter beschikking hadden.  Gelukkig had de gids voorzien dat we ons af en toe konden verwarmen in één van de gebouwen van het patrimonium waartussen de wandeling ons leidde.  Onderweg haakten 2keer 2 dames af omdat ze het vriesweer niet langer verdroegen.  Jammer, want de wandeling was uniek en het loonde beslist om vol te houden tot het einde.  Bij een tasje koffie animeerde de gids ons verder met zijn boeiende verhalen.

Fotos.jpg

De prachtige verborgen kapel van het vroegere St.Elisabethgasthuis aan de Brusselsestraat.

Fotos8.jpg

Prachtige schilderijen sieren de muren in wat ooit de refter van de Zusters-verpleegsters was. Linksonder zie je de Heilige St.Elisabeth die de voeten wast en de Zusters toont hoe het hoorde.

Fotos3.jpg

Kijk beslist af en toe even in de hoogte.

Fotos10.jpg

Rechtsonder had moeder-overste haar 'kantoor' en was ook de apotheek van het gasthuis. Op de zolder van het gebouw linksboven hingen ze de gewassen lakens te drogen.  In het grootste dakvenster hangt nog een takel waarmee het wasgoed naar boven gehesen werd.  Bron: een foto in de stedelijke archieven.

Fotos11.jpg

Het Klooster Hotel in Leuven, ooit de residentie van Guy Morillon, secretaris van Keizer Karel de Vijfde.  En in de ontbijtzaal was ooit een materniteit gehuisvest.  Niet meer voor te stellen, toch ?

Fotos12.jpg

Familie van ?

Fotos14.jpg

Het Instituut van de goede herder verschaft nu onderdak aan studenten.  Destijds kwamen ongehuwde dames er bevallen en werd hun kindje ter adoptie afgestaan.  Had je het geluk uit een beschermd milieu te komen, dan zette je nadien je leventje verder.  De minder fortuinlijken werden verstoten door hun familie. Ongetwijfeld zullen er vele tranen gevloeid zijn.

Fotos15.jpg

1.gif

Eén van de anatomische theaters in Leuven.  In beide voorkamers, ondertussen geheel vervallen werden destijds de lijken bewaard totdat ze ontleed werden.  Maar kijk hoe mooi het plafond is bewaard gebleven.  Dankzij de vele ramen was er een prachtige lichtinval, een must bij anatomisch onderzoek.

Kunstenaar Constant Meunier heeft er ook nog zijn atelier gehad.

Fotos17.jpg

Wandelen tussen de gebouwen van het vroegere St. Rafaëlziekenhuis.  Heel het complex zal in de toekomst onder de sloophamer vallen.  Al houden er nu nog steeds verschillende specialisten hun raadpleging, opleidingsdiensten hebben er hun lokatie, ...  

En ook het museum HistarUZ kreeg er een dak boven het hoofd en stelt er een unieke collectie ten toon.  Een blik op een stukje van deze verzameling vormde het slot van onze rondleiding.  Onvergetelijk.

Fotos16.jpg

De eerste verpleegeenheid van het Kankerinstituut, de bakermat van UZ Leuven, is nu heringericht als museum. Twintig kamers brengen de 20e eeuw weer tot leven met boeiende objecten, foto's en documenten uit de eerste jaren.

Fotos18.jpg

Wandeling georganiseerd ism Vormingplus regio Mechelen, gemeente Putte en TilAvzw.

Commentaren

Prachtige foto's en verhalen. Jammer dat het zo koud was.

Gepost door: Marja | 03 februari 2012

Reageren op dit commentaar

Als je je goed kleedt ( thermo-ondergoed inclusief lange onderbroek!) én vooral ook iets op je hoofd zet ( je verliest de meeste lichaamswarmte via je hoofd!), is het nog wel uit te houden. En het zou echt waar heel jammer geweest zijn als je dit allemaal gemist had hè! Ben vorig jaar voor het eerst in Leuven geweest ( met een heel goede gidse hehe) en ik wil beslist nog eens terug..er is nog genoeg te zien zie ik wel!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 03 februari 2012

Reageren op dit commentaar

Zo'n geleide wandeling doe ik het liefst.Daar steek je altijd veel van op.Ja de koude kan een mens parten spelen want het is ook dikwijls zo dat je stilstaat te luisteren naar de gids en bij de koude van de laatste dagen is dat niet zo aangenaam. Je hebt er in elk geval een mooie en interessante reportage van gemaakt.

Gepost door: magda | 03 februari 2012

Reageren op dit commentaar

interessante wandeling! en goed aangekleedt is dat best wel te doen hoor die vriezekou

Gepost door: fotorantje | 03 februari 2012

Reageren op dit commentaar

Wat een prachtig verslag van Leuven. Ik sta er niet bij stil als ik langs winkels van de Bond slenter, dat er zoveel moois in Leuven te bezoeken is. En inderdaad goed gekleed,lukt het nog net om zo een lange uitstap te doen.
Ik had heel wat postjes in te halen, leuk dat Piet ook in jouw keuken z'n intrede deed, ik ben hier ook stillaan de huwelijkscadeau's aan 't vervangen, ze hebben hun diens gedaan en zoals je schrijft, soms ben ik ook wat beschaamd als er visite komt dat ik nog met zo een oude 'brol' op tafel zit. We 'moeten' een beetje bij blijven hé ... alles proberen toch ons best te doen om mee te gaan ..
Geniet van het witte sneeuwtapijt, fijn weekend. Mvg

Gepost door: Chris | 04 februari 2012

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.