08 april 2012

Oost west thuis best

Beetje raar toch: een mens kijkt er naar uit om er enkele dagen tussenuit te zijn en eenmaal ter plaatse, verlang je al na één dag om weer in je eigen stekje te zijn.  Blij dat we maar 2 nachten gereserveerd hadden.  Waarom?  Niet echt te verklaren.  Misschien omdat het in de omgeving van Dinant nog zo doods was en er zo weinig sfeer te bekennen viel.  Zoveel handelszaken te huur of voor overname, zoveel huizen te koop. Een uitstapje naar Domaine du Bonsoy in Blaimont:  activiteiten gesloten, amper een kat te zien en tijdens een wandeling werden de hemelsluizen nog maar eens opengezet.  In ons hotel in Pont-à-Lesse hebben we het vrijdag eventjes uitgehouden op het terras, maar ondanks het milde zonnetje, bleek het toch te koud te zijn.  Moederziel alleen zaten we er.

Maar we hebben enkele leuke wandelingen gemaakt, niet in een bos (van die gladde mossige boswegen trekken me allerminst aan gezien ik er dan om de haverklap lig), maar langs kleine straatjes of in een pittoresk dorpje zoals Hastière.  We hebben lekker gegeten.  Kortom, het was leuk, het was kort maar krachtig, het was een mooie omgeving waar we logeerden, we waren er tussenuit, hebben een andere lucht opgesnoven, maar we zijn ook blij dat we weer thuis zijn.  En zo hoort het !

Fotos.jpg

 

Fotos10.jpg

Mooi zicht toch!  Bovenaan een glimp van het Kasteel van Walzin waar we langs deze weg wel niet geraakten.  De grote hoeve weet nieuwsgierigen goed buiten te houden - kijk maar naar de verbodsborden.  Je kunt er wandelen tot je op de oevers van de Lesse botst en enkele jaren geleden, midden in het hoogseizoen, bruiste het er van het leven.  Midden in de Lesse heb je immers van die kleine 'eilandjes' druk bevolkt door kayakkers die er hun picknick hielden.  Op de bovenste foto zie je die plek.  Kayakkers, die ook heel wat van hun bezittingen achterlieten - zie de volgende foto.
 

Fotos3.jpg

Heeft wel een luguber kantje he.  Ziet het er allemaal wel zo onschuldig uit?  Ha, ha.  Feit  is, dat ik er niet zo graag in het donker zou willen achterblijven.  En af en toe ziet de streek er écht wel niet zo uitnodigend uit.  Zie hieronder maar.
 

Fotos13.jpg

Prikkeldraad rond een vervallen hek én zelfs rond een onschuldige boom.

 

uit-dinant & omgeving

Heel weinig mensen te bemerken in & rond het Domaine Bonsoy in Blaimont, maar toen we beneden aan de Maas even de benen strekten en aan de nieuwe site kwamen waar ooit een oude steenbakkerij stond, botsten we er warempel op de beer van Walter Van Beirendonck.  En hij past wonderwel in het geheel.
 
 

uit-dinant & omgeving

Dit doet me toch altijd pijn aan het hart.  Een vervallen & gesloten hotel in Hastière.  Ooit waren we allemaal tevreden met een slaapplaats in een dergelijk etablissement.  Nu staan ze te verkommeren.  Zijn ze aftands, beantwoordt het comfort (als dit er al is) niet meer aan de hedendaagse normen ?  Jammer, het is een stilzwijgende getuige van een ooit zo bruisend verleden.  En als je dit artikel leest, dan denk ik dat het vrij snel onder de sloophamer zal vallen.
 

anser 032.jpg

Ook in Hastière gespot.  Je ziet ze minder en minder in het straatbeeld maar vormden een echte verleiding toen ik kind was.  De rode kleur is verbleekt, de ijzeren plaatjes bevlekt, maar ze functioneren nog.  Pure nostalgie !

Commentaren

altijd leuk om weer thuis te komen

rust en stilte kan heerlijk zijn, maar als het echt verlaten voelt dan is het wat eenzaam, zelfs spooky :-)
Kon je niet binnen in het hotel? mijn urban-neusje zou kriebelen

Gepost door: fotorantje | 08 april 2012

Reageren op dit commentaar

Alsof de tijd heeft stil gestaan. Die snoepautomaten zijn fantastisch. En ja, heimwee heb ik ook altijd. Het is een dubbel gevoel. Daarom gaan we de laatste jaren niet meer weg. Thuis is het allerfijnst.

Gepost door: Marja | 08 april 2012

Reageren op dit commentaar

1 euro! logisch dat je dat minder en minder ziet hè..vroeger moest er maar een kwartje in..nóg vroeger een dubbeltje...een euro vind ik echt wel grof geld voor zoiets!
Tja..wij waren ook vroeger thuis hoor, van ons paasweekendje weg..echt wel een beetje heel erg koud was het. Uitgestorven ook, maar daar hebben wij nooit zveel last van..in de klimgebieden is het juist druk tijdens dit soort dagen!
Thuiskomen doe ik altijd ook graag..het zou niet goed zijn anders hè! Deze keer nog meer dan anders, want ik kreeg opoe op visite en dan is het toch maar behelpen op zo'n camping hoor! ;-)

Gepost door: mizzD | 10 april 2012

Reageren op dit commentaar

Om één of andere reden word ik depressief van de ardennen...en nu ik naar sommige van je foto's kijk weet ik precies weer waarom...alles lijkt er grijs , de stenen, de straten de huizen, de mensen ;-)...en paté en everzwijndingen ben ik ook snel beu gegeten...leuke winkeltjes zijn er haast niet te vinden en telkens wij er waren was het er koud.
Groetjes! Katrien.

Gepost door: My lovely life | 12 april 2012

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.