20 juli 2012

Wat nu, kleine man? van Hans Fallada - KNS Koninklijke Nederlandse Schouwburg - 124ste speeljaar - 1976-1977

17 jaar was ik, opgegroeid op den 'boerenbuiten', totaal geen weet van het leven in de grootstad en plots kregen we in het Middelbaar de opdracht om een voorstelling te gaan bijwonen in een échte Schouwburg.

Met enkele medeleerlingen trok ik naar de KNS, op het Komedieplein in Antwerpen.  Het is de huidige Boulaschouwburg, in één woord een prachtig gebouw.

mijn tijd van toen,leesvoer

Van het stuk 'Kleine man, wat nu?' van Hans Fallada en geregisseerd door Walter Tillemans, herinner ik me jammer genoeg vrijwel niets meer.  Op het internet vond ik wel een heel interessant artikel uit De Standaard terug.

In een notedop: In Wat nu, kleine man? proberen Johannes Pinneberg en zijn zwangere verloofde Emma ‘Engeltje' Mörschel het hoofd boven water te houden tijdens de late jaren twintig van de vorige eeuw. De Weimarrepubliek loopt op zijn laatste benen, de grote economische crisis heeft Duitsland in zijn greep.

Ik ben er wel bijna 100% van overtuigd dat ik nog ergens mijn beschrijving van het stuk heb liggen. Moet ik beslist eerstdaags achteraan gaan.

Het was destijds een heel avontuur, eerst met de trein en vervolgens de aanblik van de Keyzerlei in Antwerpen, momenteel eerder aan de verloederde kant.  Wat me altijd is bijgebleven was het rijkelijk gestoffeerde interieur van de schouwburg destijds.  Dat staat op mijn netvlies gebrand.

6 001.jpg

 

 

6 002.jpg

 

 

6 003.jpg

 

 

6 004.jpg

 

Met het gelijknamige boek verwierf Hans Fallada in elk geval wereldroem.  Het werd in 10-tallen talen vertaald, vier keer verfilmd en er werden talloze bewerkingen voor het het toneel van gemaakt.  En blijkbaar was het in het najaar 2011 aan een heuse revival toe.

 

De commentaren zijn gesloten.