09 september 2012

Het laat je niet koud.

We snuisterden over dé rommelmarkt der Begijnhoven in Mechelen, toen ik hem plots in de gaten kreeg.  Zijn leeftijd was moeilijk te schatten, gezien zijn verweerd uiterlijk, de onverzorgde baard en donkere jas die hij droeg.  Op een onhandige manier probeerde hij al rechtstaand één van zijn schoenen uit te trekken.  Naast hem stond een nog vrijwel nieuw schoenenpaar dat hij bij een standhouder had opgemerkt. De voorzijde van zijn oude schoenen was volledig opengereten waardoor zijn dikke sokken duidelijk zichtbaar waren.  In één ervan was een bloedvlek. Niks zo pijnlijk als met een blaar of eender welke wond op de voet rond te lopen.

Ik weet niet of de nieuwe schoenen pasten, maar het was intriest om te zien.  Het was de 1ste keer voor mij dat ik op deze rommelmarkt kwam en je kon er écht gouden zaakjes doen aan een habbekrats.  Maar die habbekrats betekende ongetwijfeld voor hem nog heel veel geld.  Als hij al geld bij zich had.

Veel van de standhouders waren mensen uit het Begijnhof zelf die hun standje voor hun huisje opgesteld hadden.  Ik wilde even dat ik één van hen was. Ik gaf hem meteen een stoel om even op zijn gemak de schoenen te passen.  En hij mocht ze gerust voor niks meenemen.  En misschien een lekkere boterham en iets te drinken.  

Je kunt ze onmogelijk allemaal helpen en je hebt geen flauw benul van de omstandigheden waardoor deze mensen in armoede vervallen zijn.  Maar een klein gebaar maakt dat deze mens misschien een zonnige dag heeft.

triest

14:48 | Commentaren (3) | Tags: triest |

Commentaren

Het kan iedereen overkomen..heb verhalen gelezen van daklozen..echt, het kan jou en mij ook overkomen als we niet heel goed uitkijken! De wereld is hard en je geluk kan omslaan als een blad aan een boom.

Gepost door: mizzD | 09 september 2012

Reageren op dit commentaar

Zoals Mizzd zegt " het kan iedereen overkomen" maar hoe kun je deze mensen helpen zonder hen te kwetsen. Dat is de grote moeilijkheid.

Gepost door: magda | 10 september 2012

Reageren op dit commentaar

Als ik zoiets zie zou ik me heel zeker ook ellendig voelen. Het is intriest dat zoiets bestaat.

Gepost door: bea | 11 september 2012

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.