18 februari 2013

Toneel - er gaat niks boven de ouderwetse dorpszaaltjes

De winter is traditiegetrouw de periode waarin de meeste amateurtoneelgezelschappen een opvoering brengen.

Bijna elk jaar trekken we naar Theater Klapetter op het Zonderschot (bij Heist od Berg) voor één van hun komische stukken.  Hilariteit altijd verzekerd.  Het kleine parochiezaaltje zit bij elke opvoering tot de nok gevuld.  Je blijft de ganse avond op je plaats zitten want de stoelen staan opgesteld rond de tafeltjes zelf, dus je drankje is de ganse avond binnen handbereik.  Hoe gevuld de zaal mag zijn, het is nog altijd comfortabel zitten met meer dan genoeg beenruimte en een luchtig gevoel.

Dit jaar besloten we voor het eerst om eens over de grenzen van Heist te trekken.  Een vriendin nodigde me uit voor het Haachts Zolder Theater.  Haar dochter speelde een rol in het stuk dat ze opvoerden. Een zaaltje met stoelen in schoolstijl en tijdens de pauze verplaatsten we ons naar de ernaast gelegen zaal.  No problem.  Opnieuw een geslaagde avond.

En op de valreep schreven we ons nog in voor een toneelvoorstelling in Bonheiden, in Blikveld.  Een, in mijn ogen aartslelijk gebouw, smaken verschillen uiteraard en het was de ideale gelegenheid om er eens een voet over de drempel te zetten.

8.jpg

Dit keer een echte podiumzaal met tribune en bijhorende cafétaria. Nog nooit of te nimmer heb ik zo oncomfortabel gezeten gedurende de ganse duur van de opvoering.  Mijn knieën zaten letterlijk geprangd tegen de stoel van mijn voorganger en tegen het einde kreeg ik een claustrofobisch gevoel van de beperkte ruimte, niet alleen van de zitplaats maar van de gehele zaal en kon het stuk voor mij niet snel genoeg afgelopen zijn.  Bovendien vielen flarden van de gesprekken af en toe weg, hetgeen ik hoogst eigenaardig vond voor 'n dergelijke moderne zaal.  Misschien zaten we te ver naar boven toe? Het is me een raadsel.  De pauze in de cafétaria?  Voor ons kwam het erop neer dat we in de vrij kleine cafétaria, geen zitplaats meer vonden en de hele tijd gewurmd stonden tussen de tafels en het publiek.  Best is ook om na de pauze niet bij de eersten terug in de zaal te gaan.  Het systeem met de oneven/even nummers (rechts/links) is blijkbaar niet bij iedereen duidelijk hetgeen erin resulteerde dat diegenen die vrij snel hun plaats opzochten, voortdurend rechtop moesten gaan staan met de benen tegen de stoelen geperst, zodat andere bezoekers zich voorbij je konden wurmen om hun plaats te bereiken.

Kortom:  anno 2013: geef me nog altijd maar de gezellige ouderwetse dorpszaaltjes van weleer ipv een lelijk bombastisch gebouw.  Slimmer wordt men er blijkbaar niet op.

toneel

19:14 | Commentaren (3) | Tags: toneel |

Commentaren

Ik geef je gelijk! In het dorpszaaltje hier is het echt gezellig om naar toneel te gaan kijken en luisteren. Toen we eens naar een muziekvoorstelling gingen in het Casino van Oostende had ik het gevoel dat mijn benen achterstevoor stonden en had ik kramp in mijn dijen. Zo ongemakkelijk zaten we daar.

Gepost door: magda | 18 februari 2013

Reageren op dit commentaar

De nieuwe zaal van het cultuurcentrum van Heist o/d Berg is ook een ramp.

Gepost door: Confusius | 19 februari 2013

Reageren op dit commentaar

Sjee..dat soort dingen verwacht je juist van oude schouwburgen..zoals het Kunstmin in Dordt waar de plaatsen ook vrij krap zijn. Maar ja..vroeger wás men een stuk korter dan nu! In de nieuwe gebouwen zouden ze daar toch rekening mee kunnen houden?? wat stom! het verpest zo je avond.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 19 februari 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.