14 april 2013

Het Spookhotel in Mechelen

Al 20 jaar werk ik voor hetzelfde bedrijf in Mechelen.  Tot voor een 7-tal jaar was de bedrijfszetel in Mechelen-Zuid gevestigd. 's Avonds reed ik regelmatig via de Uilmolenweg naar huis, in de volksmond 'de oude hotelweg' genoemd.  Destijds polste ik eens bij een Mechelse collega's naar het hoe en waarom van deze benaming.  Zij vertelde me toen dat er in de bossen naast de weg ooit een oud hotel stond dat deels in de moerassige grond verdwenen was.  Waar exact wist ze ook niet. De daaropvolgende dagen probeerde ik tijdens het rijden een glimp van het gebouw op te vangen.  Zonder resultaat overigens, wat dacht je nu.  Ik ben het verhaal nooit echt vergeten maar beschouwde het als pure fantasie, totdat de jongste dochter, momenteel fel in de ban van urban exploring (op zoek gaan naar originele verlaten gebouwen om foto's te trekken) me plots aansprak over het 'Spookhotel' of 'Moerashotel' in Mechelen.  Tuurlijk kreeg ze meteen mijn volste aandacht.  Wat blijkt ... dit hotel, of beter, de betonfunderingen van dit hotel bestaan wel degelijk.

Hieronder zie je hoe het hotel er zou uitgezien hebben, was de bouw ooit tot een einde volbracht.

3.jpg

19 etages zou het krijgen, heel revolutionair voor die tijd.  Ik spreek nu over 1969.
Men geraakte nooit verder dan de werkzaamheden op de 1ste etage.
Het zou op moerasgrond zijn gebouwd en kon al die etages niet aan.
Op het internet vind je heel wat foto's terug.  Typ maar even 'spookhotel Mechelen' in.  Ook een leuk filmpje uit 2009 waarbij men enkele personen interviewt die er destijds bij betrokken waren.
Met ieder een eigen mening over waarom het onafgewerkt bleef.
De bouwwerf staat er al meer dan 40 jaar verkommerd bij en niets laat vermoeden dat hier ooit verandering in komt.


We gingen daarstraks eens een kijkje nemen.  Een hoogst lugubere plek, aan de rand van het mooie Vrijbroekpark.  Gelukkig was het zonnig en waren enkele jongeren boven op de 1ste etage aan het ravotten.  We bleven er niet langer dan 10 minuten en zelfs dat was al veel te lang naar m'n zin.  De donkere nissen nodigden niet echt uit om onze exploratietocht verder te zetten.

79 010.jpg

 

 

79 006.jpg

 

 

79 003.jpg

 

 

79 008.jpg

 

 

79 005.jpg

 


Wat kun je hieruit leren:  dat verhalen die in de volksmond verteld worden, toch wel degelijk waarheid bevatten.

Commentaren

Het ziet er inderdaad luguber uit op de foto's. Hoe dom kunnen investeerders toch zijn om in Mechelen zo'n enorm gebouw te willen inplanten. Men zegt niet voor niets over de stad dat er "water in de straten staat vanaf de statie tot aan het seminarie". Bij de grote museumverbouwingen in de binnenstad draaien de waterpompen dag en nacht.
Ik wist niet dat het hotel er nog steeds staat. Als jong koppeltje wandelden wij er langs als we het Vrijbroekpark bezochten maar dat is natuurlijk al lang geleden.
Ik wens je dochter nog veel plezier met haar nieuwe hobby.
Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 15 april 2013

Reageren op dit commentaar

Echt wel stom om dat niet van tevoren te bedenken hè..zulke dingen, als de grondsoort van de bouwsite, zullen toch wel bekend zijn zeker? Al maar goed dat ze de boel niet afgebouwd hebben (als dat al gekúnd zou hebben natuurlijk)..je moet er niet aan denken dat zoiets instort als het er al stáát!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 15 april 2013

Reageren op dit commentaar

Ziet er inderdaad wel spooky uit. Maar zo zijn er nog wel bouwwerken die tot niets dienden zoals bruggen die geen begin en geen einde hebben ,of doodlopende wegen omdat er nooit een aansluiting kwam met een bestaande weg...Maar als er één zijn zinnen op iets gezet heeft en dat wil doordrammen dan krijg je zo'n toestanden.

Gepost door: magda | 23 april 2013

Reageren op dit commentaar

Eerst en vooral : nice shoot!


Echter de ware reden dat de bouw is gestopt zou zijn dat de aannemer het meerendeel van het budget heeft gebruikt om de stabiliteit te waarborgen, dit door vele km aan betonnen palen in de grond te steken.
zodoende dat er bijna niets meer over was om verder te bouwen en de aannemer de boeken heeft moeten neerleggen.

Gepost door: jurgen | 23 november 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.