11 mei 2013

UrbEx - forgotten (?) and abandoned kasteel in Westmeerbeek

Het staat op de lijst van 'bouwkundig erfgoed' en wordt momenteel gerestaureerd.  Het park zou volgens gegevens op het internet vanaf dit voorjaar opengesteld worden voor het publiek.

Het gemeentebestuur van Hulshout heeft een akkoord tot samenwerking bereikt met de eigenaar van “Hof Ter Borght”, Immobilière Beaumont S.A. en de Stichting Kempens Landschap om samen een beheers- en managementplan uit te werken waardoor het voor de eigenaar mogelijk wordt om het kasteel op een economisch rendabele manier te renoveren en exploiteren. 

Daarenboven wordt het ook mogelijk om het prachtige parkgebied van 18 ha op te waarderen en voor het publiek open te stellen.  Hierdoor kunnen inwoners en toeristen vrij komen wandelen en verpozen in dit unieke kasteelpark.  Dit is tevens een goede zaak om het toerisme in onze gemeente een boost te geven.  Het wordt immers voor wandelaars mogelijk om vanaf de dijk van de Grote Nete door het kasteelpark de verbinding naar het uitzonderlijke natuurreservaat “Het Goor” en het bijhorende wandelknooppuntennetwerk te maken.

Maar ...  ik vermoed dat het nog niet voor vandaag is.  Tergend langzaam gaat het.  Het kasteel staat al decennia lang te verkommeren.  Ik herinner me dat het ooit eens toegankelijk was voor het publiek en ik er met mijn ouders nog ben binnengeweest ... als jong ding.  Toen al stond het leeg. Ondertussen ben ik senior.  Om maar te zeggen...

Dit kan alleen maar in België - kijk en oordeel zelf.

DSCF6843.jpg

 

 

DSCF6844.jpg

 

 

DSCF6845.jpg

 

 

6q 007.jpg

 

 

6q 018.jpg

 

 

6q 008.jpg

 

 

DSCF6841.jpg

 

 

6q 015.jpg

 

 

6q 011.jpg

 

 

6q 021.jpg

 

 

6q 032.jpg

 

Ik vond nog een artikel uit 2006:

Hulshout krijgt van de Dienst Woonbeleid geen toestemming om krotbelasting te heffen op Hof Ter Borght. Het kasteeltje in deelgemeente Westmeerbeek verloedert zienderogen en het gemeentebestuur hoopte via de belasting de eigenaars onder druk te zetten. 
Hof Ter Borght in Westmeerbeek is een beschermd gebouw. Ondanks de historische waarde laten de eigenaars het kasteel verkommeren. 
"Ontzettend jammer dat dit waardevolle monument leeg staat. We hoopten via de krotbelasting de eigenaars onder druk te zetten. Die belasting verdubbelt elk jaar dus dat zou snel zwaar doorwegen", meent burgemeester Mark Verhaegen (CD&V). 
De Irakese kasteelheren lijken niet wakker te liggen van Hof Ter Borght. "Het pand is eigendom van enkele oliesjeiks die zich laten vertegenwoordigen via een firma in het Groothertogdom Luxemburg. Stichting Kempens Landschap hoopte van het kasteel een uitvalsbasis te maken voor haar regionale vrijwilligers. De stichting zond al enkele vertegenwoordigers naar Luxemburg, maar die kwamen van een kale reis weer thuis. De beheerders wijzen elk bod van de hand. De stichting kan natuurlijk ook niet ver boven de schattingsprijzen bieden. Ik begrijp de motivatie om de krotbelasting af te wijzen niet. Helaas moet ik bekennen dat na vier jaar dit dossier muurvast zit", betreurt Verhaegen.

 

Commentaren

Ja vreemd..die gebouwen die maar blijven staan en staan..op de camping in Sy waar ik afgelopen dagen was staat ook een enorm gebouw..het staat al leeg zolang wij er komen..en da's algauw zo'n 25 jaar..niet te geloven. Zal hier (in Nederland) zo gauw niet gebeuren denk ik hoor..daarvoor is de grond te duur.

Gepost door: mizzD | 12 mei 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.