09 juni 2013

Gespot in Scherpenheuvel

Wie kent er niet de Basiliek van Scherpenheuvel?  Ongetwijfeld zijn er in de maand mei weer vele bedevaarders naartoe getrokken.  En ook vandaag gonste het centrum van bedrijvigheid.  Schrijf het vooral maar toe aan het goede weder en de uitnodigende terrasjes. Niet dat de Basiliek zelf geen volk meer trekt, helemaal niet.  Maar we zijn nu eenmaal bijlange zo devoot niet meer als enkele decennia geleden.  Hoewel ik nog ettelijke mensen een kaarsje zag aansteken.  Een stille wens voor een goede gezondheid of geluk binnen het gezin en familie?  En ook ik stak er 2 op, meer voor succesvolle examens voor de meiden thuis.  Wie weet helpt het een handje?


Je merkt trouwens dat het in Scherpenheuvel nog niet zo slecht vertoeven is.

uk.jpgGezelligheid is nooit ver weg

uk1.jpg

 

po 005.jpgAan de streekspecialiteit, de 'noppen' kunnen we niet zomaar achteloos voorbijgaan

po 009.jpgEn ja, ik kon het deze keer ook écht niet laten om me nog eens zo'n mooi kleurrijk molentje aan te schaffen.
Niks zo vrolijk als dat ronddraaiend ding in je tuin gade te slaan. 

po 015.jpgTrouwens, de prachtige folklore van de kraampjes rond de Basiliek, is echt met uitsterven bedreigd.  Er staan er in totaal nog maar een handvol. De handelaar rechts hieronder gaat weldra met pensioen.  Een andere stopt eind van het jaar.  Kinderen hebben geen interesse meer om het over te nemen van hun ouders.

po 011.jpgpo 012.jpg

 

Onder vele goedkeurende blikken togen we opnieuw huiswaarts

po 014.jpg

Commentaren

Je verhaal roept een heleboel jeugdherinneringen bij me op. Scherpenheuvel was voor ons steeds het reisdoel per fiets op 15 augustus. Samen met een hele bende jongeren reden we die dag van Mechelen naar Scherpenheuvel en terug. Met veel moeite de heuvel op en uitgelaten de heuvel af om dan rond de kraampjes, het plein stond in die tijd nog vol, naar de ingang van de Basiliek te rijden. Mooie tijden waren dat en ongelofelijk ... het was steeds mooi weer toen.
Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 10 juni 2013

Reageren op dit commentaar

Ik denk dat het voor veel bezoekers een soort jeugdsentiment is om er eens terug naar toe te gaan.IK ben er nog nooit geweest. 't Ligt ook niet bij mijn deur hé.

Gepost door: magda | 10 juni 2013

Reageren op dit commentaar

dat is nu eens echt ongelooflijk lang geleden dat ik daar was, zeker 40 jaar geleden
en toen stond het inderdaad vol met souvenierkraampjes
leuk om het nog eens terug te zien

Gepost door: fotorantje | 11 juni 2013

Reageren op dit commentaar

Ik heb werkelijk geen idéé waar dat ligt hehe.
Wij zijn hartstikke niet-gelovig opgevoed, maar er zijn nu wel zussies die in kapelletjes en zo waar we langswandelen een kaarsje aan gaan steken..mij zegt dat niks hoor..vind het alleen wel een mooi gezicht, al die brandende kaarsjes op zo'n altaar.
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 11 juni 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.