06 juli 2013

Mijn ingebouwde GPS botst op weerstand

Mijn vader vond en vindt overal feilloos zijn weg.  Enkele blikken op een kaart volstonden om zijn bestemming te bereiken.  Ik zeg niet dat hij nooit eens verkeerd reed, maar ons Belgische wegennet heeft weinig geheimen voor hem.  Was hij 1x ergens geweest, dan was het voor altijd op zijn netvlies gebrand.  En ik ... heb deze eigenschap van hem geërfd.  Leuk hoor.  Ik vond het altijd super om in de auto een kaart op mijn benen te hebben liggen die ik vervolgens draaide en keerde, al naargelang de richting die we uit moesten.  Ventje die met moeite de weg vindt buiten ons eigen dorpje, begreep het nooit en had weinig vertrouwen in mijn capaciteiten.  En toch geraakten we destijds overal dank zij mijn 'ingebouwde GPS'.

Nadien kwam er mappy.be.  En printte ik de wegbeschrijving af als we naar Nederland, Duitsland of Frankrijk reden.

Toen kwam de GPS eraan.  Ventje heeft een ingebouwd toestel in zijn auto en daar maken we nu wel gebruik van bij verre afstanden.  

Ikzelf heb nog altijd geen GPS toestel en als ik ergens naartoe moet, bekijk ik eerst de kaart op de computer.  Schrijf vervolgens enkele dorpen, straatnamen of herkenningspunten neer en ben weg.  En het lukt me nog altijd feilloos.  Ik vind het fijn om zelf mijn weg te zoeken.  

Maar anderen vinden het minder fijn, heb ik de indruk.  En dan spreek ik nu over de gemeenten.  Want wat valt op. Men gaat er precies van uit dat iedereen ondertussen een echt GPS toestel heeft aangeschaft en dat straatnamen vervolgens niet meer nodig zijn.

Want ze zijn effectief aan het verdwijnen.  En met rasse schreden.  Vandaag merkte ik het nog maar eens.  Zo jammer.  Ik wil niet volledig afhankelijk zijn van een GPS toestel.  Je stelt het in en bereikt je bestemming zonder nadenken, zonder echt te beseffen hoe je rijdt.  En volgende keer moet je het vaak opnieuw instellen.  En daarmee gaat je eigen instinct verloren. En dat is eigenlijk iets dat ik wil vermijden.

16:12 | Commentaren (0) | Tags: gps, dit overkomt ons |

De commentaren zijn gesloten.