04 oktober 2013

Man moet gedenkteken voor verongelukte zoon weghalen

Dit las ik vandaag op de website van een krant. Het is een beslissing van het Waalse gewest. Een 17 jarige jongen is verongelukt langs de weg en het gedenkteken dat de vader plaatste op de plaats van het ongeluk, moet nu, 1 jaar na de fatale dag, weggehaald worden. Het Waalse gewest vindt het weghalen een kwestie van respect voor het publieke domein.
Massa's reacties lees je dan. Dikwijls harteloos. Vele mensen zijn het ermee eens, want als iedereen een kruis zou plaatsen, dan zou het nogal een rommeltje zijn langsheen de wegen. Alsof op iedere hoek van de straat ooit een mens stierf.

Ikzelf vind het ook een rommeltje langs onze wegen. Maar dan meer bepaald door de wildgroei aan reusachtige reclameborden, -panelen en -zuilen die enorm storend zijn. Heel vaak beletten ze je zelfs om een goed overzicht te houden in ons drukke verkeer en leiden ze je af van noodzakelijke verkeersborden.

Een gedenkteken, op een discrete manier aangebracht, stoort mij hoegenaamd niet. Het doet je weer eens stilstaan bij een vaak heel jong leven dat ons ontvallen is en de kwetsbaarheid in ons verkeer. Het maakt me telkens stil. Het is tevens een vorm van respect. Familieleden vinden er vaak troost. Natuurlijk rouwt iedereen op haar of zijn eigen manier en niet iedereen zal een gedenkteken willen plaatsen. Laat de mensen er toch vrij in.

Gedenktekens voor overleden personen brengen natuurlijk niet op. Reclame in al zijn vormen doet het uitstekend en doet alle gemeentelijke- en stadskisten wel goed vullen ! En geen mens die stilstaat bij de zin of onzin van deze vervuiling.

12:23 | Commentaren (3) | Tags: actualiteit |

Commentaren

Als het aangevraagd wordt, mag het meestal wel, maar ik ben echt ook niet voor zo'n wildgroei aan herdenkingsmonumentjes hoor. Feitelijk vind ik het sowieso maar een vreemd gebruik.. ik postte daar al eens over. Waarom willen mensen hun geliefden herdenken waar ie zó ongelukkig was? waar ie verongelukte of zelfmoord pleegde? Waar ie overmand was door verdriet, pijn of twijfels? Ik persoonlijk zou daar niet herdacht willen worden hoor. Waarom niet een monumentje op een plaats waar ie juist gelúkkig was.. dus in z'n ouderlijk huis of in de voetbalkantine.. ik zeg maar wat?
Maar dat die reclames echt enorm afleidend en storend zijn, ja, dáár mag ook weleens wat beter naar gekeken worden vind ik.. wat dat betreft lijkt het wel of álles maar goedgekeurd wordt.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 04 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

Moet heel pijnlijk zijn voor de nabestaanden. Zo een klein (meestal is dat echt niet groot)gedenkteken biedt hen troost. Als ik zoiets zie denk ik automatisch aan het jonge leven dat abrupt werd afgebroken, het verdriet van de ouders en rij ik zelfs nog oplettender dan ik al doe. Je wilt het niet gedroomd hebben dat je op die manier een kind verliest of dat je een kind de dood injaagt. Van mij mogen die gedenktekens blijven, mensen moeten niet vergeten dat er jonge mensen sterven op de weg en misschien worden ze daardoor ook minder roekeloos.

Gepost door: bea | 04 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

Ik zou het niet doen, maar als een ander troost vindt in het plaatsen van een gedenkteken onder welke vorm ook dan heb ik daar respect voor.Als er tijd over is gegaan dan verdwijnt het op de een of andere manier uit het straatbeeld.Ik heb dat al meerdere keren opgemerkt. En zoals Bea zegt als je zoiets op je weg tegenkomt dan rij je nog voorzichtiger en denk je aan het verdriet van die ouders die het op die manier willen verwerken.
De overheid zou zich beter met andere dingen bezig houden.

Gepost door: magda | 04 oktober 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.