08 december 2013

Retro en vintage: het is hot!

Er was een tijd dat ik de kerstdecoratie van mijn ouders totaal voorbijgestreefd vond. Lelijk, ouderwets, not-done, ... En zo kan ik het rijtje nog verder aanvullen. Als tiener vluchtte je weg van datgene wat je ouders mooi vonden maar waar jijzelf al jaren op uitgekeken was. In die tijd werd immers elk jaar opnieuw dezelfde kerstversiering van zolder of uit kelder gehaald en de kerstboom kreeg zijn kleedje van het jaar tevoren weer aan.

Toen ik 35 jaar geleden trouwde, besloot ik om het anders aan te pakken en elk jaar te kiezen voor een trendy decoratie. Elk jaar schuimde ik wel enkele kerstmarktjes af en zo breidde mijn kerst'collectie' geleidelijk aan verder uit. Geen enkel jaar zag onze boom er hetzelfde uit.

Maar kijk, plots kriebelde het en vroeg ik me af of mijn ouders hun kerstversiering nog hadden. Al jaren beperkten ze zich tot een zeer basic versiering. Een miniscuul plastic boompje, all-in-one zullen we maar zeggen, met de even petieterige decoratie er in vastgehecht. Het feit dat er momenteel overal over vintage geschreven en gesproken wordt, speelde ook wel een rol.

Wat snuffelen in de ouderlijke woning bracht snel de kerstdecoratie boven water. Heel veilig opgeborgen, elk stuk in een papiertje gewikkeld om het risico op breken uit te sluiten.
En prachtig is het! Met regelrecht genot bekeek en betastte ik de fragiele stukken. Echt genieten!
En ... niet zozeer omdat het momenteel hot is. Nee, omdat het van mijn ouders komt en omdat het me doet terugdenken aan mijn veilige en warme kinderjaren.

image.jpg

Commentaren

Elk voorwerp op je foto komt me als een heel herkenbare herinnering over. Die vogeltjes en de paddenstoel kochten mijn ouders trouwens voor elk kind. Alles was breekbaar en ingepakt in vloeipapier in kartonnen dozen met vakjes gelegd. Mijn papa was de kerstboomdecorateur van dienst en maakte er een jaarlijks weerkerende ceremonie van. Mama zorgde voor de inwendige mens volgens de tradities van haar ouders, dus werd het op kerstavond kippensoep en een vidéeke en konijn met kroketjes en een bûche de Noël.
Stefanie, bedankt voor de mooie herinneringen die je losmaakt. Ik wens je alvast mooie eindejaarsfeesten en prachtige studieresultaten aan je dochters.
Lieve groetjes.

Gepost door: Leva | 09 december 2013

Reageren op dit commentaar

Ach wat mooi. Dat was bij mijn oduers ook zo.Een echte kerstboom en dan die broze dingetjes uit de doos met vloeipapier halen en in de boom hangen. Elk jaar kocht moeder een of twee figuurtjes bij.Ik vond dat geweldig. Ik heb ze wel geerfd maar onze kinderen waren niet zo voorzichtig,ofwel sprong de poes naar de ballen en kletterden ze in kleine stukjes op de grond.Ik heb curverdozen vol met kerstslingers,ballen en hebbedingetjes verzameld met de jaren. Mestal gingen mijn man en ik op koopjesjacht in de solden van januari en vulden ons arsenaal kerstversieringen aan. Ik kan het soms nog niet laten om iets bij te kopen al heb ik genoeg spulletjes om een dozijn bomen te versieren,hahaha( mag eens overdrijven hé ). Hoe ik de boom dit jaar zal aankleden weet ik nog niet.'t Is moeilijk kiezen ;-)

Gepost door: magda | 09 december 2013

Reageren op dit commentaar

Leuk.. dat paddenstoeltje en het trompetje heb ik zélf al 32 jaar bij m'n spullen.. het framboosje ook.. of is het een denneappeltje? die ook namelijk hehe. Ik vind dat nog steeds het mooiste spul.. heb ook altijd een rood versierde boom gehad en die heb ik nog steeds elk jaar weer.. ik hou dus wel van traditie hehe.. elk jaar wat anders vind ik echt helemaal niks! :-)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 09 december 2013

Reageren op dit commentaar

Hoe is het mogelijk dat ik die kerstversieringen jaren geleden afschuwelijk vond *bloos*. Nu zou ik er geld voor geven om een ganse boom zo retro te versieren. Maar net als Magda (ik ga eens meer overdrijven dan zij) heb ik ballen en slingers in alle maten en kleuren om een gans dennenbos te versieren :-) zodus worden er de eerstkomende jaren hier geen kerstboomversierselen meer gekocht....of het zou moeten zijn dat ik een batje kan doen op retrospulletjes :-)
Spijtig dat mijn ouders al het 'oude' kerstgerief wegdeden toen ze overstapten naar modernere ornamenten. Wat van je ouders komt is altijd waardevoller, al was het maar om het sentiment.

Gepost door: bea | 16 december 2013

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.