31 december 2013

Happy 2014 !!! Maak er een topjaar van.

image.jpg

18:33 | Commentaren (3) | Tags: nieuwjaar |

Brussel: een stad van extremen

Rond de zomervakantie won ik een overnachting voor 2 personen in een Brussels hotel. Uiterste geldigheidsdatum was 31 december 2013.  Gezien het er dit najaar niet van kwam en ik het toch een beetje zonde vond om de bon niet te gebruiken (hoe vaak in a lifetime wint een mens zoiets Lachen - effe onder de lakens kruipen in een poepchique hotel) trokken ventje en ik op de valreep naar Brussel.  Proeven van de kerstsfeer, wat rondlopen op de kerstmarkt die gelukkig tot na Kerstmis bleef staan, de Marollen met een bezoekje vereren, tijdig de benen onder tafel schuiven en vooral genieten.  En wat blijkt: 2 dagen in onze Belgische hoofdstad doet wat met een mens.  Het doet je nadenken over het nest waarin je bent geboren.  Een doorsnee gezin met een hardwerkende vader, moeder aan de haard en waar we het zeker niet breed hadden.  Maar waar we wel elke dag voldoende voedsel hadden, warmte, een dak boven ons hoofd en vooral liefde.  Ik had het geluk om net daar geboren te worden.  Het gaf me een stevige basis en de mogelijkheid om te studeren en op mijn beurt mijn leven op te bouwen.  Niet iedereen heeft dat geluk.  En rijkdom en armoede, eenzaamheid en warmte liggen zo vlak naast elkaar.  Maar tegelijk ook mijlenver van mekaar.  In Brussel word je er voortdurend mee geconfronteerd.

dec 007.jpg

De Muntschouwburg, pal in het centrum.  Prachtig gebouw.  Aan de achterkant ervan, aan de artiesteningang, bevond zich ons hotel.  Op enkele passen van het hectische of bruisende stadsleven, maar tegelijk ook héérlijk rustig gelegen.  Een verborgen pareltje.  Het hotel staat waar in de 15de eeuw een Dominicaner klooster was, en na 1800 was het de woning van de neoclassicistische kunstschilder Jacques-Louis David.

 

dec 024.jpg

 

dec 020.jpg

 

dec 021.jpg

 

dec 019.jpg

 

Trek je richting Grote Markt, dan bots je vrijwel meteen op een lawaaiierige doorgangsweg met veel leegstand.  Vuil ogende gebouwen.

dec 006.jpg

 

Heel wat anders dan de Brusselse blikvangers die hun schitterendst kerstkleedje hadden aangetrokken.

dec 025.jpg

 

dec 013.jpg

 

dec 015.jpg

 

Veel bescheidener, maar zeker niet minder mooi.

dec 026.jpg

 

dec 027.jpg

 

Even doorheen de Koninklijke Sint-Hubertus galerij slenteren. Ben je verzot op chocola?  Best te vermijden dan, want de zoete lekkernij die je er overal aantreft, doet het water uit je mond lopen.

dec 001.jpg

 

In de wirwar van steegjes rond de Grote Markt, krijg je af en toe een verrassend uitzicht, zoals hier het mooie stadhuis.

dec 033.jpg

 

Of een glimp op de Korte Beenhouwersstraat.  Samen met de Grote Beenhouwersstraat is het een echte trekpleister bij de toeristen.  Een keuze maken uit de ongeveer 100 restaurantjes die je er vindt, lijkt me haast onmogelijk.  Het wordt wel eens 'de maag van Brussel' genoemd.

dec 031.jpg

 

Het echte Manneken Pis lieten we links liggen.  Maar geen nood, een leuk broertje wist ons ook te vermaken.

dec 038.jpg

 

En ook Louis de Funès en andere beroemdheden waren vertegenwoordigd.

dec 039.jpg

 

Het was aanschuiven voor het reuzenrad op de Kerstmarkt.

dec 008.jpg

 

Beetje inbreuk op je privacy?  Of zouden de bewoners elke dag gul met de handen zwaaien bij alle bezoekers die hun raam passeren?

dec 009.jpg

 

Beetje groot uitgevallen moose?

dec 010.jpg

 

We gingen een hapje eten in de bekende bistro Falstaff, bekend om zijn prachtig authentiek Art Nouveau-kader. Net als alle eetgelegenheden in de buurt, zat het proppensvol.  Ondanks de drukte, ervaarde ik het er als hoogst onaangenaam.  Het was er heel koud met een onpersoonlijke bediening.  Vergane glorie van weleer?

Falstaff.jpg

 

dec 016.jpg

 

De volgende ochtend stonden onze neuzen richting Marollen, de oudste volksbuurt van Brussel.  Gelegen tussen het Justitiepaleis en het Zuidstation. Vroeger een heel arme buurt, tegenwoordig aan een opmars bezig als je de media mag geloven.  Er is wel wat nieuwbouw die aardig vloekt met het volkse karakter van de wijk.  Het zou jammer zijn als de eigenheid van de bewoners en omgeving volledig verloren zou gaan.

Het Justitiepaleis laat geregeld een topje van zijn hoofd zien.

dec 054.jpg

 

dec 040.jpg

 

Brussel is ook de stad van de mooie stripmuren, vaak blikvangers in een uitgeleefde omgeving.

dec 041.jpg

 

dec 052.jpg

 

De dagelijkse markt op het Vossenplein.

dec 044.jpg

 

Mochten zij hun verhaal doen ...

dec 045.jpg

 

dec 042.jpg

 

Je kijkt je hier de ogen uit.

dec 046.jpg

 

dec 048.jpg

 

Originele kerststal in de Kerk OLV Onbevlekt op het Vossenplein. Met veel pluschen schaapjes.

dec 050.jpg

 

dec 051.jpg

 

Of mochten de huizen achter deze ooit zo levendige gevels hun verhalen doen. Ik stond alvast op de eerste rij.

dec 053.jpg

 

dec 047.jpg

 

De ene kunst door de andere kunst overschaduwd ?

dec 055.jpg

 

dec 056.jpg

 

Jammer maar zo waar ... ook dit is Brussel.

dec 057.jpg

 

dec 058.jpg

 

Enkele passen verder, word je blik getrokken door een affiche:  La vie est belle !  Vluchtige luxe.

dec 059.jpg

 

Historisch oud versus renovatie. In Brussel kan alles.

dec 060.jpg

24 december 2013

Ik wil mijn pakje !

Er is er eentje die amper kan wachten om de pakjes te openen.

image.jpg

17:01 | Commentaren (2) | Tags: kerst |

23 december 2013

Fijne Kerst voor iedereen

image.jpg

20:00 | Commentaren (2) | Tags: kerst |

Binnenshuis vertoeven

Ik geef het grif toe dat mijn kerstaankopen de economie niet fel zullen doen aanzwengelen. Eten voor een eerder 'bescheiden' feestdis hier thuis en enkele cadeautjes en that's it. Je ziet me deze dagen zo min mogelijk in het straatbeeld wegens veel te druk, veel te lang aanschuiven en veel te veel norse gezichten. Allemaal in de ban van de zogezegd verplichte zoektocht naar het perfecte cadeau en alle ingrediënten voor een speciaal kerstmenu? De zenuwen gespannen voor etentjes waar ze liever niet zouden bij aanzitten? Het valt me elk jaar meer op dat zoveel mensen er rond deze periode allerminst gelukkig bij rondlopen.
Daarom ook dat je me deze dagen bijna altijd thuis kunt aantreffen. Met een glaasje wijn, een goed boek, een spannende film of gewoon wat rondlummelen in huis. Het is warm, het is knus en iedereen is welkom.
Lekker mezelf blijven. Heerlijk.

19:11 | Commentaren (0) | Tags: kerst |

08 december 2013

Retro en vintage: het is hot!

Er was een tijd dat ik de kerstdecoratie van mijn ouders totaal voorbijgestreefd vond. Lelijk, ouderwets, not-done, ... En zo kan ik het rijtje nog verder aanvullen. Als tiener vluchtte je weg van datgene wat je ouders mooi vonden maar waar jijzelf al jaren op uitgekeken was. In die tijd werd immers elk jaar opnieuw dezelfde kerstversiering van zolder of uit kelder gehaald en de kerstboom kreeg zijn kleedje van het jaar tevoren weer aan.

Toen ik 35 jaar geleden trouwde, besloot ik om het anders aan te pakken en elk jaar te kiezen voor een trendy decoratie. Elk jaar schuimde ik wel enkele kerstmarktjes af en zo breidde mijn kerst'collectie' geleidelijk aan verder uit. Geen enkel jaar zag onze boom er hetzelfde uit.

Maar kijk, plots kriebelde het en vroeg ik me af of mijn ouders hun kerstversiering nog hadden. Al jaren beperkten ze zich tot een zeer basic versiering. Een miniscuul plastic boompje, all-in-one zullen we maar zeggen, met de even petieterige decoratie er in vastgehecht. Het feit dat er momenteel overal over vintage geschreven en gesproken wordt, speelde ook wel een rol.

Wat snuffelen in de ouderlijke woning bracht snel de kerstdecoratie boven water. Heel veilig opgeborgen, elk stuk in een papiertje gewikkeld om het risico op breken uit te sluiten.
En prachtig is het! Met regelrecht genot bekeek en betastte ik de fragiele stukken. Echt genieten!
En ... niet zozeer omdat het momenteel hot is. Nee, omdat het van mijn ouders komt en omdat het me doet terugdenken aan mijn veilige en warme kinderjaren.

image.jpg

Kerstmarkt Aken

Meer dan 20 jaar geleden was het reeds toen ventje en ik de Kerstmarkt in Aken bezochten. Altijd op een zaterdag en per autocar zodat we konden genieten van de Deutsche Gemütlichkeit en gerust een pintje meer konden drinken. De zaterdag was noodgedwongen omdat we nu eenmaal niet zomaar verlof konden nemen.  

En gisteren herhaalden we dit scenario.  Al geruime tijd zeurde ik ventje de oren van het hoofd en in de maand oktober legde ik eindelijk onze dagtrip vast.  Opnieuw op zaterdag want bij ons op het werk is de maand november/begin december de drukste periode van het jaar.   Het feit dat de meisjes in de examenperiode zitten, maakte dat ik me eerst wat schuldig voelde, maar uiteindelijk hebben ze in deze periode liefst zo weinig mogelijk mensen en geluid om zich heen.  En de ijskast stak vol, dus wat hield ons tegen...

En na 2 uur in Aken wist ik meteen waarom we het 20 jaar geleden afzwoeren. Eenmaal de kerstmarkt goed en wel geopend, is het koppen lopen, drummen, aanschuiven, ... Geen plaats in de horecazaken vlakbij of als sardienen in een blikje gewurmd, plaatsnemen.  Dat en de voortdurende motregen maakte dat ik het al na 2u beu was.

Een 4-tal uur alvorens de bus opnieuw zou vertrekken, trokken we al richting halte.  En daar botsten we plots op een lounge bistro.  Een supergezellig etablissement met comfortabele zetels en heel wat lekkers op het menu.  En vervolgens genoten we de volgende uren van een zalige maaltijd en een fris wijntje erbij. 

Wel wat ver van huis voor een etentje misschien Knipogen.

En als we binnen 20 jaar misschien ooit nog eens opnieuw naar Aken trekken, zal het beslist op een weekdag zijn.  Ik heb mijn lesje wel geleerd nu.  

89 005.jpg89 006.jpg

89 004.jpg

89 002.jpg