15 april 2014

Kuregem - de warmte schittert achter elke straathoek

Kuregem, een wijk in de Brusselse gemeente Anderlecht kwam de voorbije jaren geregeld in de media. Nagenoeg altijd op een heel negatieve manier. Straatrellen, overvallen met mes op de keel, vandalisme, tussenkomst politie, armoede, werkloosheid, ... Een schier eindeloze lijst, die indruk krijg je toch.

En ik ga niet ontkennen dat er echt wel problemen in deze wijk zijn. Ooit was het een welvarende regio met een sterke vertegenwoordiging van arbeiders. Die vlot hun weg vonden naar bedrijven als Côte d'Or, Philips, Danckaert, ... Lang geleden, want ondertussen is de industrie er weggetrokken en heeft men er een verstedelijke economie. Brussel verschaft nog steeds veel werk, maar dan vooral aan hooggeschoolden die elke dag vanuit alle hoeken van het land naar de hoofdstad pendelen. Voor de huidige, vaak laaggeschoolde jongeren uit Kuregem, of allochtonen, is er heel weinig toekomstperspectief. Tel daar nog een hoge bevolkingsconcentratie bij, de smeltkroes van verschillende nationaliteiten & culturen, taal- en huisvestingsproblemen en je beseft meteen de uitzichtloosheid van de situatie. Niet te verwonderen dat het vat soms wel eens overloopt.

Werk aan de winkel voor de overheid, is het gevoel dat mij overmeestert. En daar moet je meestal héél erg lang op wachten.

Een 2-tal weken geleden nam ik deel aan een georganiseerde wandeling doorheen deze wijk. Het initiatief ging uit van 'Zuiden in zicht', een samenwerkingsverband uit Heist od Berg. Een organisatie getrokken door een oprecht bezield persoon die zich ondertussen moeiteloos geïntegreerd heeft in de wijk.

En wat blijkt? Kuregem leeft en wordt niet vergeten. Er zijn tal van plaatselijke sociale initiatieven die zich inzetten voor de bevolking:

- Organisatie Maks die zich bezighoudt met vorming en scholing van de jongeren.

- Lokaal Dienstencentrum Cosmos, die de autonomie en de participatie van buurtbewoners - met specifieke aandacht voor senioren & zorgbehoevenden - bevorderen, zodat zij langer en kwaliteitsvoller thuis kunnen blijven wonen, hun isolement doorbreken en sociale contacten met andere buurtbewoners mogelijk maken en onderhouden. Ze kunnen er terecht voor een betaalbare warme maaltijd. Ze creëren tewerkstelling voor laag geschoolde, werkzoekende jongeren.

a1 038.jpg
- UFLED: Asbl l'Union des Femmes Libres pour l'Egalité des Droits / Vzw Unie van Vrije Vrouwen voor Gelijkheid van Rechten. Hier kunnen vrouwen uit de buurt taalles en nog vele andere vormingen volgen. De vormingen worden op vraag van en op maat van de vrouwen gegeven.

a1 040.jpg
- De vele plaatselijke naaiateliers.

- Maatschappelijke organisaties die voedselpakketten & kledij verdelen & gezinnen bijstaan bij hun integratie & administratieve problemen.


Het is niet voor iedereen vanzelfsprekend om in financiële zekerheid op te groeien, te wonen & te leven. Dikke pluim dan ook aan diegenen die het leven een beetje lichter maken voor zij die er nood aan hebben.


Prachtig gebouw. Ooit een school en vermoedelijk zal het deze functie opnieuw krijgen gezien het tekort aan scholen in Kuregem.


a1 030.jpg
a1 031.jpg
a1 033.jpg
a1 034.jpg
Ook Kuregem ontsnapt niet aan het oorlogsverleden.


uit in eigen land,uit-brussel-anderlecht

Commentaren

héél mooi initiatief!

Gepost door: magda | 01 mei 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.