08 juni 2014

Fonteinen in Lier: vuil, vies & vettig

Enkele jaren geleden werd het marktplein in Lier volledig heraangelegd. Eer het zover was ... vloeide er héél véél water naar de zee. En het resultaat: een kaal plein, volledig autoluw, en met enkele fonteinen erop.

En die fonteinen, geen poespas hoor. Stevig over nagedacht. Lees maar even:

De fonteinen op de Grote Markt verbinden het middenplein van de markt met het water van de Binnennete. Elke fontein heeft een eigen ‘thema’, zichtbaar door de manier waarop het water zich in de fontein beweegt.

Een fontein met wisselende golven, een waterzuilfontein met waterstraal, een wolken- of waterdampfontein, een drinkfonteintje en een lichtfontein. De fonteinen op het middenplein zijn door een messinggootje met elkaar verbonden.

De fonteinschalen zijn telkens in messing, bij de drink- en lichtfontein gemonteerd op een granieten zuil. Er werd bewust voor messing gekozen omdat het een duurzaam materiaal is dat mooi veroudert. Het krijgt na verloop van tijd een patine, het wordt doffer en donkerder. Bovendien wordt messing in tegenstelling tot koper niet groen.

Elke fontein is een stukje maatwerk en maatwerk vergt wat meer energie om helemaal op punt te krijgen.

Achter fonteinen schuilt immers heel wat techniek. Zo is er de legionellabeveiliging die de temperatuur van het water controleert en ervoor zorgt dat er automatisch koud water wordt toegevoegd wanneer het water te warm wordt. Verder zorgt chloor voor de ontsmetting van het water terwijl een filtersysteem het water hergebruikt. Een windmeter zorgt er bij felle wind voor dat de waterstraal minder hoog spuit om het waterverbruik onder controle te houden. Dit blijft sowieso onder controle omdat er maar 1 spuitkop is. Daarnaast dient er alvorens men aan de techniek van de fonteinen begint te werken eerst een ondergrondse kelder aangelegd te worden en voor de water- en elektriciteitsaansluiting gezorgd te worden.


Benieuwd hoe ze er uitzien, een 2-tal jaren later?

Kijk maar.

a1 001.jpga1 002.jpga1 003.jpgWater spuiten? Geen idee of ze dit ooit doen. Gisteren in elk geval niet.
Ah ja, de totale kostprijs van de fonteinen (alle materialen, onderhoudscontract, plaatsing, werken en dergelijke) bedraagt 283.759 euro. 't Schijnt dat de Lierenaars er eens cynisch mee lachen. Ik zeg maar, beter er mee lachen dan er in vallen. Want gisteren struikelde ik er bijna over toen het marktdag was en ik de rand niet gezien had. Wie weet welke vieze bacterie ik zou oppakken van dat open riool. Elke mens met een piepklein beetje gezond verstand kon al van bij aanvang, nee al bij het ontwerp voorspellen dat een riool, pardon fontein, aangelegd zo goed als met het straatniveau gelijk, allerlei stof & vuiligheid zou aantrekken.

Enkele simpele boompjes erop met wat banken eronder was véél goedkoper geweest. Maar nee, tegenwoordig moet het 'prestige' zijn en vooral de belastingbetaler veel geld kosten.

Commentaren

Toen ik in Lier was, vorig jaar, deden die fonteinen het ook niet. Vind het echt wel zonde van dat geld geweest.. maar een autoluw centrum vind ik wél een heel goed plan.

Tja.. geeft niet hè Stefanie.. je hebt niet altijd de tijd om al die blogs te lezen als je zo'n druk leven hebt, zo gaat dat nu eenmaal. En vaak staat er ook niks bijzonders. ;-)
Nu bij mij dan wel de afgelopen weken.. en ja.. we missen hem enorm en ik weet met m'n dagen geen raad. Net weer naar Sy geweest om 'm gedag te zeggen en dat voelt goed. Maar als we dan weer naar huis rijden en ik al aan dat lege huis denk.. heb de halve weg zitten huilen. "t Zal wel slijten, maar vergeten zal ik 'm nooit.. daarvoor was ie een te groot deel van m'n leven.. van mezélf bijna.
Groetjess!

Gepost door: mizzD | 09 juni 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.