09 augustus 2014

Sorteren, verscheuren, nalezen, uitzoeken

Al geruime tijd hou ik me zo nu en dan bezig met het doorworstelen van het papieren 'archief' van mijn ouders. Zij stammen uit de generatie die elk papier'ke, hoe onbenullig ook, bijhielden. Je weet maar nooit ... weet je wel. Het kluwen van de administratie gaat mijn vader niet meer zo goed af en hij vroeg een helpende hand om eens te kijken wat nu nog echt belangrijk was en wat niet meer.
Ontzettend véél is al vernietigd ondertussen. Of anders netjes gesorteerd en gebundeld. En we zijn er nog niet, allesbehalve.
Hoezeer ik er tegen opkeek in het begin, des te leuker vind ik het nu. En mijn ouders genieten er ook van, zoveel is zeker. Hun dochter heeft tijd voor hun. En ja, het is vakantie en ik heb al heel wat tijd met hun doorgebracht en buiten een korte trip naar de Elzas, zijn ventje en ik eigenlijk nog nergens geweest. Maar ik heb er geen echte nood aan. Ik geniet van de herinneringen die met het opruimen gepaard gaan. De pensioenviering van mijn vader op het werk waarbij hij een prachtig gedicht van zijn collega's overhandigd kreeg. Dat zo diep was opgeborgen, dat mijn moeder er zelfs geen weet van had. Zijn notaboekjes van het werk waarin hij nauwgezet alle gepresteerde uren noteerde. Alles zat onder een dikke laag stof, rook ontzettend muf, de nietjes waren verroest en soms was de inkt zodanig verbleekt dat het niet meer te lezen was. Maar het was fijn om alles eens door de handen te laten gaan en uit te zoeken wat we gingen bewaren.
Vandaag ging ik door de belastingaangiftes van meer dan 50 jaar. Een helse taak en saai dit keer. Maar een tas lekkere soep van mijn moeder kwam als regelrechte verwennerij en maakte het werk terug licht.

Grappige anecdote: schuim ik zoveel rommelmarkten af op zoek naar leuke oude blikken dozen. Nu liggen de mooiste exemplaren toch wel bij mijn ouders zeker. Het ideale opbergmiddel destijds om alle paperassen in te steken.

18:40 | Commentaren (1) | Tags: ouders |

Commentaren

Ja vroeger was het een gebruik dat "belangrijke" papieren bewaard werden in een blikken doos. Ik heb een hele groot geërfd van mijn ouders en bij het sorteren vond ik oa ravitaillering zegels en allerlei doorgangsbewijzen ( we wonen in de grensstreek)en papieren van oorlogsschadevergoeding die ze kregen... Je ziet hun hele leven voorbijgaan in al die oude documenten. Ik heb alles bewaard in de originele oude blikken doos...

Gepost door: magda | 09 augustus 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.