27 september 2014

Verdwenen, weg, uitgewist

19 jaar was ik en ik had mijn eerste job als stagiaire in een bedrijf in Herentals beet. Een groot bedrijf en ze zetten bedrijfsbussen in om hun werknemers uit alle windrichtingen op te halen. Gemakkelijk... Ik heb er 9 maanden gewerkt. Elke ochtend zat ik nog wat slaperig in de bus naar buiten te kijken. De bus passeerde in Herenthout en op een hoek van de straat was nog een heel oud café'tje gelegen. Ik stond er nooit echt bij stil tot de dag dat het er kermis was. Geen echte dorpskermis, maar een 'gehucht'kermis of hoe noem je dat. Hooguit één draaimolen, een schietkraam en misschien een kraam waar je smoutebollen en warme rek kon kopen. Maar volk dat die kleine kermissen aantrokken, heel de buurt feestte mee. En ik herinner me die maandagochtend nog. Toen de bus die hoek passeerde, zat het café nog vol en klonk de muziek heel luid. Mensen hadden alle tijd van de wereld. Het feest in hun buurt wilden ze niet missen.

Kun je je dat nu nog inbeelden? Ten eerste zijn die kleine kermissen volledig verdwenen en ten tweede zou nu heel de buurt klagen over geluidsoverlast. Want de samenhang die er vroeger nog heerste, is volledig verdwenen. Niemand kent iemand en niemand heeft nog tijd. De folklore is uitgewist.

Gisteren passeerden we sinds heel lang de bewuste straathoek nog eens. Het café is al jaren weg, afgebroken, opgegaan in de tijdlijn van het verleden. Wild struikgewas is er nu de baas. Hoe lang nog? Want het staat er in de buurt vol met appartementsgebouwen, een drukke supermarkt en het verkeer op het ooit nog rustige kruispunt, staat nooit stil.
Vooruitgang.

Maar ook een stukje achteruitgang...

Commentaren

Ik zie het zo voor me. Indertijd gingen we elk jaar naar de kermis bij een zus van mijn moeder. Een gehucht van twee landelijke straten. Feest in de dorpsschool die voor van alles en nog wat werd gebruikt buiten de schooluren en één café op het kruispunt van die twee straten. Een feesttent vòòr het café en het hele weekend was het feest. Muziek, dans, allerlei volkspelen en van heinde en verre kwamen ze af. De kinderen ...die feestten gewoon mee. Ook dit café is verdwenen en de kermis is een verre herinnering...

Gepost door: magda | 28 september 2014

Reageren op dit commentaar

Een dorpskermis kan alleen maar bestaan als er nog dorpen zijn.. maar die gaan allemaal op in grotere gemeentes door bezuinigingen op al die bestuurtjes. Ik vind ook al dat er steeds minder jaarmarkten zijn.. vroeger stonden de weilanden op het platteland rond deze tijd vol met amateuristische aankondigingsborden van die evenementen.. maar dat is ook verleden tijd. ( en de boeren willen misschien in deze barre tijden wel geld hebben om zo'n bord nog te plaatsen ook..)
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 29 september 2014

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.