24 januari 2015

Kringloopwinkels in Vlaanderen: een heuse ontdekkingstocht

In Heist od Berg heb je de Krinkel. In het vroege najaar kocht ik er een vaas. Gewoon omdat ik ze mooi vond en omdat ik enkele weken eerder via Facebook op een groep West German Pottery stootte en zag welke juweeltjes er vorige eeuw gefabriceerd werden. Ze zijn enkele decennia in onmin geraakt maar momenteel zijn ze terug heel hip. Voor ik het besefte was ik de zoveelste fan en ondertussen heb ik ook al een 15-tal vazen van verschillende fabricanten. Ook van buiten Duitsland. En alemaal voor een habbekrats gekocht in een kringloopwinkel in de buurt.

image.jpgUren kan ik er rondsnuisteren. Zo vond ik er onlangs een prentenboek over de Expo 1958 in Brussel.

En na een stressy week kun je me met niks meer plezieren dan een bezoekje aan een kringloopwinkel.

Gisteren kocht ik bij de Antwerpse variant, Opnieuw & Co in Mortsel, een boekje met een grappige en vrij nieuwe bladwijzer er nog in. Het was me niet om het boek te doen maar wel om de tekst op de bladwijzer. Leuk toch?

2dehands, kringloopwinkelEn de winkels zelf worden alsmaar gezelliger ingericht met meestal ook een knusse koffiehoek erbij.

2dehands, kringloopwinkelZe zijn in trek, dat merk je aan het alsmaar toenemend aantal bezoekers. Ik ben ervan overtuigd dat het niet alleen met de crisis te maken heeft. Krinkelen is telkens weer een ontdekkingstocht naar iets verrassends. Iets spotgoedkoop op de kop tikken dat je misschien veel duurder kunt verkopen en waardoor je net weer die kick krijgt. Of iets vinden dat je verzameling weer een stukje completer maakt. Of gewoon een aardig hebbeding waaraan je niet kan weerstaan.

En er zijn er die beslist zullen zeggen: bah wat vies, andermans goed. Wie weet waarvan het afkomstig is. Maar aan geld, is toch ook niemand vies? En dat is maar pas door zovele handen gegaan.

Commentaren

Tuurlijk heeft dat niet echt met de crisis te maken.. waarom zijn Marktplaats en e-Bay zo groot geworden? Niemand betaalt graag teveel voor bepaalde zaken als die tweedehands ook nog heel goed te gebruiken zijn. Voor verzamelaars is het helemáál de hemel.
Die boekenlegger.. ik ken die als kaarten! zijn altijd grappig!
Groetjesss!

Gepost door: mizzD | 24 januari 2015

Reageren op dit commentaar

De tijd dat de mensen zich schaamden om in een kringwinkel rond te lopen of in een tweede handszaak is allang voorbij. Het is niet altijd uit geldgebrek maar uit nieuwsgierigheid of je daar niet iets vindt dat je elders niet meer in de winkel ziet. Zo zocht ik me jaren geleden te pletter om kleine dreupelglaasjes die geslepen tekeningetjes toonden. Ik kon elke keer genieten als ik er eentje gevonden had die ik nog niet had. Maar toen begonnen de prijzen zo erg de hoogte in te gaan dat ik met die zoektochten gestopt ben. Het is niet meer leuk als je tè veel moet betalen. Voor één glaasje kon ik op den duur een heel glasservies kopen.

Gepost door: magda | 26 januari 2015

Reageren op dit commentaar

Ik ga ook wel eens graag snuisteren in een kringloopwinkel...of op een rommelmarkt. En heel af en toe vind ik iets wat me echt aanstaat. Voor die prijs kan je hat dan zeker niet laten liggen.

Gepost door: bea | 27 januari 2015

Reageren op dit commentaar

De commentaren zijn gesloten.